Мед манука підвищує ефективність антибіотика у кілька разів: експерти
Мед мануки видобувається бджолами з нектару квітів мануки — рослини, що росте в Новій Зеландії та Австралії. Мед манука відомий своїми унікальними властивостями завдяки вмісту таких речовин, як метилгліоксаль (MGO). Тому цей сорт меду використовується не лише як харчовий продукт, але і як медичний засіб при лікуванні горла, обробки ран та опіків, а також для підтримки здоров’я шкіри.
Вчені Астонського університету (Великобританія) стверджують, що поєднання меду мануки з бактерицидним антибіотиком, амікацином, дозволяє досягти хороших ефектів при лікуванні легеневих інфекцій, таких як муковісцидоз.
Вони зібрали у 16 пацієнтів із муковісцидозом зразки бактерії Mycobacterium abscessus, які важко піддаються лікуванню. А потім протестували у лабораторії антибіотик амікацин у поєднанні з медом манука.
— Об’єднавши такий натуральний інгредієнт, як мед мануки, з одним із токсичних препаратів, амікацином, який використовується для лікування Mycobacterium abscessus, ми знайшли спосіб потенційно вбити ці бактерії за допомогою меду. При цьому доза препарату була зменшена у вісім разів, — зазначив керівник дослідження, доктор Джонатан Кокс, цитує портал Poradnik Zdrowie.
Муковісцидоз, або цистичне фіброзне захворювання (ЦФЗ), — це генетичне порушення, що характеризується погіршеною роботою залоз зовнішньої секреції. Це захворювання в основному впливає на дихальну та травну системи, викликаючи товсту та в’язку секрецію.
Фахівці переконані, що комбінація меду мануки із препаратом допоможе покращити самопочуття багатьом хворим.
Результати дослідження були опубліковані у журналі Microbiology.